It geat los

 11 Februari 2017   Jan

Voorpret is vaak het meeste plezier van allemaal. Je verheugen op hetgeen er aan zit te komen. Voor de zuiderling is het aanstaande carnaval een “Plezierhoofdstuk” dat terecht met een hoofdletter begint. Niet minder geldt dit voor de Tukkers, in het bijzonder voor de oorsprong katholieke enclaves in Twente. Gelukkig is er daar een groot aantal van.

Binnenkort dansen en springen de Prinsen en Prinsessen weer door de straten en kroegen. Carnavalshoofdstad in Twente is zonder enige twijfel Oldenzaal. De steden en plaatsen rondom Oldenzaal staan bol van de feestvierders. Plaatsen als Losser, Tubbergen, Ootmarsum, Albergen, Geesteren en Lonneker spreken de echte carnavalsliefhebbers tot de verbeelding. Wijken en buurten steken elkaar de loef af met de meest uitzinnige praalwagens. Loopgroepen van soms wel 150 personen maken een straattheater dat met een grote glimlach wordt bedreven. Het publiek wordt betrokken bij het feest, je kunt aan de kant staan kijken en onwillekeurig ga je meedoen, meedoen met dit feest der zotten, dit feest van ontspanning. In Twente weet men nog wat echt carnaval is!

Carnaval in Twente


Daarom hierbij de uitnodiging om in het weekend van vrijdag 24 februari tot en met aswoensdag 1 maart naar Twente te komen. In nagenoeg alle gemeenten zijn een of meerdere optochten met schitterende praalwagen. In de avonden zijn er verlichte praalwagens. Bij alle optochten is de sfeer geweldig en de lust om ‘los’ te gaan enorm. Exact zoals onder de rivieren luisteren de Carnavalsclubs in Twente naar schitterende namen. Namen die op enigerlei wijze verwijzen naar de geschiedenis van stad en land. Enkele voorbeelden: De Nettelkörnkes uit Deurningen, de Windbuul’n uit Hengelo, de kadolstermennekes uit Oldenzaal, de Schaop'nböll’kes van de gemeente Tubbergen en De Köttelpeer’n uit Denekamp. Waar deze namen vandaan komen? Ik ga het niet verklappen, kom zelf maar eens Twents proeven, misschien wel het mooiste geheim van Nederland.

Kom dus naar Twente en geniet van de sfeer, het karakter van deze streek, van de mentaliteit en het landschap. Hier doe je fantastische ideeën op voor een geweldige (zomer-)vakantie. Vakantieparken en campings liggen hier verscholen op en tussen de glooiende essen. Neem de fiets want afstanden zijn hier beperkt en er zijn fietsroutes over een lengte van meer dan 1.000 kilometer. Hieronder nog een paar voorbeelden van mooi Twents woord gebruik. Het lijkt gewoon Nederlands maar dan veel charmanter.

Alaaf en graag tot ziens in Twente.


Anderen lazen ook onze blogs over  CarnavalTwenteattractiesvoorbereiding