Siepels, een tip voor de zomervakantie

 9 Maart 2017   Wandelen met Jan

Jan wandelt voor ons langs mooie plekjes in Nederland en beschrijft wat hem daar opvalt.


Voor iedereen is het natuurlijk volstrekt duidelijk wat met “siepels” wordt bedoeld. Het zelfde geldt voor het Twentse “töffel”. Woorden die in Twente tot het normale dagelijkse spraakgebruik behoren. In de winkels kun je met een gerust hart daar naar vragen en niemand (van de lokale bevolking althans) kijkt je dan verwonderd aan. Tenminste als je niet in een slagerij, kledingzaak of drogisterij staat om naar eens wat te noemen. Nee, siepel met töffel kom je tegen in de supermarkt of bij de groetenman, liever aangeduid als groenteboer. We hebben het hier over aardappelen, töffel, en uien, de siepel.

In het plaatsje Ootmarsum speelt de siepel een hoofdrol. Van oudsher brachten de boeren aan het eind van de oogsttijd hun uien naar de markt in Oatmöske. Naast de uien werden er kleinvee en koeien verhandeld. Je kunt je voorstellen dat dit een aardig luchtje achterliet in het stadje. Aan de handel in uien ontlenen nog steeds de inwoners hun bijnaam: Siepels (inmiddels goed gewassen en prima te hebben).

Oatmöske, ofwel Ootmarsum ligt in een eeuwenoud coulisselandschap. Zonder poëtisch te willen doen kan ik schrijven dat Ootmarsum in een schitterend zacht glooiend, door beekjes gelardeerd en met essen gevarieerd, heerlijk fietspadenrijk, vriendelijk en aan de Duitsland grenzend landschap ligt. Zo dat was een aantal superlatieven die eigenlijk nog te kort schieten. Zo prachtig is het in Ootmarsum en omgeving. Veldkruisen, kapelletjes, gehuchtjes en oude boerenbedrijven zijn een lust voor het oog.


Dwalen door Ootmarsum - een tijdmachine effect


De beekjes worden gehinderd door natuurlijke vistrappen en watermolens. De watermolen Bels in Mander (www.watermolenbels.nl) of het museum van Ton Schulten (www.tonschulten.nl) of de sterrenwacht in Tilligte (www.cosmossterrenwacht.nl) is een drietal onverwachte pleisterplaatsen in de omgeving van Siepelstad, pardon Ootmarsum. Hotels, pensions en campings zijn hier in overvloed. Fietsen en wandelen daarop is het landschap van nature op ingesteld. Nog leuker zijn de ‘rustplaatsen’ waar je als bezoeker op het erf bij een boer of in de tuin bij particulieren even een kop koffie kunt drinken of een boterham eten. De Twentse gastvrijheid is fameus.

Veldkapelletje in Groot Agelo


Van 27 juli tot en 10 augustus vindt de jaarlijkse siepelmarkt plaats. Een twee weken durend spektakel met folklore, oude ambachten regionale producten en gewone alledaagse gezelligheid. Wanneer je toch in omgeving van Ootmarsum bent vergeet dan niet een wandeling te maken door het historische hart van dit stadje en te genieten van de tientallen bronzen beelden die het straatbeeld sieren.

Het ‘siepelmeiske’ een van de vele beelden in Ootmarsum.


Nog geen idee voor een bestemming in de zomervakantie? Ga eens naar de siepelmarkt.



Anderen lazen ook onze blogs over  siepelsTwenteOotmarsum