Kamperen in Kroatië - een verslag

 23 Februari 2014   Ruud

Kroatië is weer helemaal herontdekt door de Nederlandse vakantieganger. En niet voor niets want dit land heeft alles in huis wat je van een ideale vakantie kunt verwachten.

Prachtige stranden, helder blauwe zee, nationaal parken, voldoende culturele uitstapjes en gezellige vakantieplaatsen met vertier voor jong en oud.

De Kroaten hebben niet zelf verzonnen dat de Adriatische oostkust de mooiste kust van het Middellandse zeegebied is. Wie er geweest is, bevestigt de bekoorlijkheid van de duizenden baaien, eilandjes, stranden en zonovergoten rotsen.

Vanaf de oudheid tot de renaissance hebben vorsten en kooplieden langs deze kust hun villa's en zomerverblijven gebouwd. In het achterland zijn de nationale en natuurparken parken en de golvende heuvels met wijngaarden nog ongerept.

De meest populaire vakantiegebieden zijn Istrië en Dalmatië.

Istrië is een provincie van Kroatië en het grootste schiereiland aan de Adriatische zee met brede baaien, zonnige strandjes tussen de rotsen en meer dan 1000 eilandjes vlak voor de kust.

De campings in Istrië zijn goed bereikbaar en op 50 km vanaf Triest vindt u al een camping zo groot als een dorp met alle voorzieningen die daarbij horen. De natuur is schitterend met hoge bergen en meren in het achterland en schilderachtige dorpen en stadjes.

Istrië heeft een droog en zonnig klimaat en een gastvrije bevolking waardoor het een top kampeerbestemming is.

De meeste kampeervakanties zijn aan zee, waar een compleet ingerichte stacaravan, tent of een luxe cottage voor u klaar staat.

Dalmatië is het drukst bezochte deel van Kroatië. De weelderige pracht van de Adriatische eilanden, stranden, monumenten uit de oud-Kroatische, Romeinse en Venetiaanse periode geven deze regio in Kroatië haar charme.

Langs de hele kust van Dalmatië en op vele eilanden wordt wijn verbouwd, vaak van erg goede kwaliteit. De eerste wijngaarden zijn te vinden rond Primosten, bij Trogir, waar de goede rode Babic-wijn vandaan komt. Ter hoogte van de makarska kust vormen de wijngaarden een onlosmakelijk deel van het landschap.

De wijngaarden liggen op stenige hellingen en worden versterkt met lage stapelmuurtjes, die met geometrische precisie zijn aangelegd door de lokale boeren.





Anderen lazen ook onze blogs over  kroatiëverslagbelevingvakantiecampingkamperen