Nog steeds dizzi

 6 Februari 2017   Wandelen met Jan

Jan wandelt voor ons langs mooie plekjes in Nederland en beschrijft wat hem daar opvalt.


Nog steeds een beetje dizzi van een zeer onfortuinlijke gebeurtenis. Zo ervoeren we Haaksbergen. Eind september 2014 werd een feestplein een rampplek. Nu een parkeerplaats met een bescheiden monument.

Direct naast het plein een totaal andere wereld. De wereld van water, stoom, kracht en smeerolie. De wereld van het museum buurtspoorweg. Dit is te vinden aan: (Hoe kan het ook anders?) de stationsweg. Machtig mooie locomotieven en historische wagons onderhouden een dienstregeling tussen Haaksbergen en Boekelo. Zie voor de dienstregeling de site www.museumbuurtspoorweg.nl.

Museumbuurtspoorweg Haaksbergen


Een ritje is geschikt voor jong en oud, vaders én moeders en vooral voor de kinderen. Na de inname van de nodige roetdeeltjes en de verwondering over het koperwerk, de werkplaats en de liefde voor het vakmanschap is Haaksbergen een dorp met moderne stadsallure. Naast schitterende villa’s van vroegere textielbaronnen zie je doorloopjes en doorkijkjes in het centrum als sterretjes. Het winkelaanbod is lokaal en heel divers. Evenementen zijn er volop en beslist ook pubieksveilig. Haaksbergen verdient om de negatieve pers achter zich te laten. Naast het centrum is Haaksbergen meer buitengebied dan bebouwing.

Het andere gezicht van Haaksbergen is groen, goudgeel, open, ruig en lieflijk tegelijk. De natuur is er geweldig! De mogelijkheden om te fietsen of te wandelen zijn meer dan mijn fietsbenen verdragen of de schoenzolen kunnen weerstaan. Of je nu “Het Lankheet”, “Het Buurserzand” of “Het Haaksbergerveen” ingaat voor iedereen is hier wat te beleven. Oog in oog staan met een Schotse Grazer is niet verrassend, dat kan op tal van plaatsen in de natuur van Haaksbergen. Een stapje over de grens met Duitsland kan bij de Harmölle. Een restaurant net over de grens, echt Duits, met speeltuin en waterfietsen. Haaksbergen noemt zich zelf de ster van Twente, een titel die zij meer dan waarmaakt.

Voor Haaksbergen twinkelt achter de donkere wolk een ster waarop wij ons vrijetijdscompas met een gerust hart laten navigeren. Dat betekent voor ons ontspannen dwalen door venen en langs beken, gewoon genieten!

Stadsvilla textielbaron Haaksbergen


Haaksbergen ligt in Twente, Overijssel en dichtbij de grens met Gelderland, maar ook dichtbij de Duitse grens.
- Campings in Overijssel
- Campings in Gelderland


Anderen lazen ook onze blogs over  wandelenmuseumtwente