Verkeersregels voor fietsers in Europa

 9 Februari 2017   Femke

Op de fiets verplicht een helm op? Een verbod om naast elkaar te rijden en strenge straffen voor het luisteren naar muziek? Onze collega-Europeanen verzinnen soms de meest bijzondere verkeersregels. Best handig als je op de hoogte bent voordat je op (fiets)vakantie gaat deze zomer, of gewoon een fiets huurt en vanaf de camping een tochtje gaat maken.

Frankrijk: Helm op en niet naast elkaar

Alle fietsers onder de 12 jaar moeten vanaf maart 2017 een helm dragen in Frankrijk. Dit geldt ook voor kinderen die achterop zitten!


Verkeersregels 2017 kinderen helm op, op de fiets in Frankrijk


Frankrijk heeft nog meer regels voor fietsers, namelijk:
- er mogen geen kinderen boven de 14 jaar of volwassenen achterop de fiets;
- je moet een veiligheidshesje dragen bij slecht zicht of in het donker buiten de bebouwde kom;
- je mag geen koptelefoon op of oortjes in, laat staan een mobieltje in je hand houden;
- na zonsondergang is het verboden om naast elkaar te fietsen.

Een overzicht van alle Franse verkeersregels, inclusief die voor automobilisten en motorrijders, vind je hier: ANWB verkeersregels Frankrijk.

Spanje: helm op en telefoon weg!

Als fietser in Spanje mag je ook geen mobiele telefoon vasthouden of oortjes in, zelfs niet als je stilstaat. Buiten de bebouwde kom moet iedereen een helm op. De Spanjaarden vinden bovendien dat binnen de bebouwde kom ieder kind tot 16 jaar ook een helm op moet, of deze nu zelf fietst of achterop zit.

Overige Spaanse regels zijn:
- Kinderen mogen pas op wegen met gescheiden rijbanen fietsen als ze 15 jaar of ouder zijn;
- Je moet reflecterende kleding aan bij slecht zicht;
- Een aanhanger achter de fiets mag niet. Leek die fietskar voor je baby of peuter(s) je zo’n goed idee? Helaas … ;
- De maximale snelheid voor fietsers is in Spanje 45 km/h. Ga je dus een tocht maken als wielrenner? Hou je een beetje in!

Een overzicht van alle Spaanse verkeersregels, inclusief die voor automobilisten en motorrijders, vind je hier: ANWB verkeersregels Spanje.

Duitsland: kinderen op de stoep

Dacht je dat je goed bezig was als je je kind keurig naast je laat fietsen? Fout! In Duitsland moeten kinderen tot 8 jaar op het trottoir fietsen. Ook als er een fietspad is. Verder zijn de Duitsers vrij tole-rant voor ons fietsers, zoals we ook als automobilist gewend zijn.

Enkele Duitse verkeersregels voor fietsers zijn:
- Een mobieltje mag niet, muziek luisteren door oortjes of met een headset mag wél;
- Naast elkaar rijden, mag alleen op fietspaden die duidelijk zijn afgescheiden van de weg.

Een overzicht van alle Duitse verkeersregels, inclusief die voor automobilisten en motorrijders, vind je hier: ANWB verkeersregels Duitsland.

Italië: vrijheid, blijheid?

De Italianen zijn niet zo van de regeltjes. De helm hoeft niet. Is er genoeg plek, dan mag je gerust met z’n drieën naast elkaar fietsen. En het mobieltje mag dan weliswaar niet, handsfree bellen met bijvoorbeeld oortjes mag wél. Let wel op als je iemand achterop wil vervoeren! Alleen een kind tus-sen 4 en 7 jaar mag bij je achterop. Verder niemand.

Fietsen in Italië met kinderen


Een overzicht van alle Italiaanse verkeersregels, inclusief die voor automobilisten en motorrijders, vind je hier: ANWB verkeersregels Italië.

Kroatië: no kids allowed

De Kroaten beschikken dan misschien over veel kindvriendelijke campings, op de weg zijn ze iets minder tolerant naar kinderen toe. De minimumleeftijd voor fietsers op de weg is namelijk 14 jaar! Wil je echt fietsen met je kind vanaf 9 jaar? Dan moet hij of zij eerst een fietsrijbewijs halen.

Enkele andere Kroatische verkeersregels voor fietsers zijn:
- Fietsers tot 16 jaar moeten een helm op;
- Een mobieltje vasthouden mag niet, muziek luisteren door oortjes of met een headset mag wél;
- ’s Nachts en bij slecht zicht moet je een veiligheidshesje aan.

Een overzicht van alle verkeersregels in Kroatië, inclusief die voor automobilisten en motorrijders, vind je hier: ANWB verkeersregels Kroatië.

België:

De Belgen vallen niet echt op in hun wet- en regelgeving voor fietsers. Een fietskar van een meter breed? Zonder helm rijden? Handsfree bellen? Het mag allemaal. Oké, de amazonezit is verboden voor passagiers achterop en op de bagagedrager zitten mag sowieso niet. Maar verder valt het al-lemaal wel mee met dat risico op verkeersboetes.

Een overzicht van alle Belgische verkeersregels, inclusief die voor automobilisten en motorrijders, vind je hier: ANWB verkeersregels België.




Anderen lazen ook onze blogs over  2017algemeenverkeerfietsenkinderentipsreizenFrankrijkBelgiëItaliëDuitslandSpanjeKroatië