Saumur, leuk om te doen, 5 tips

 6 Mei 2024   Virginie

Tijdens onze vakantie aan de rivier de Loire, in de Anjou streek, keken wij vanaf onze caravan uit op het kasteel van Saumur.

Kasteel van Saumur

Vanaf grote hoogte kijkt het kasteel uit over de Loire.

Dus voor ons een goede reden om het kasteel te bezoeken. Vanaf onze camping wandelden wij richting Saumur, we liepen via Place Saint-Pierre, het gezellige centrum van Saumur. Dit plein met goed gevulde terrasjes en de Église Saint-Pierre lag er met een prettig zonnetje aantrekkelijk bij. Na een ijsje gingen we bergopwaarts richting kasteel. We hadden gelukkig stevige schoenen aangetrokken, want de wandeling was flink aanpoten…

1.Het kasteel Saumur

Via de lange brug liepen we het binnenterrein van het kasteel op. Tussen de 10e een 14e eeuw heeft het kasteel veel transformaties ondergaan. Tussen 1808 en 1814 heeft Napoleon I het kasteel omgevormd tot staatsgevangenis. Uiteindelijk werd het kasteel door Louis XVII gerestaureerd tussen 1815 en 1889 en destijds aan het ministerie van oorlog overgedragen om te kunnen gebruiken als wapen en munitiedepot. In 1906 werd het kasteel overgenomen door de stad Saumur en nadat de noord- en oostvleugel waren gerestaureerd, werd het in 1912 als museum opengesteld voor bezoekers. In 2001 is overigens een deel van de noordwestelijke vleugel ingestort welke in 2008 weer is hersteld. Op de eerste verdieping van het kasteel bezochten we het museum met decoratieve kunst en op de 2e verdieping het paardenmuseum.

Al met al vonden wij het bezoek aan het kasteel meer dan waard, al doe je het alleen al om te genieten van het prachtige panorama over de Loire en de stad en haar omgeving.

Het kasteel Saumur


Vanaf het kasteel Saumur heb je een mooi uitzicht over de Loire en Saumur


2. Op de fiets naar Chinon, troglodieten en nog een kasteel

Kastelen, burchten, vestingen,ze blijven indruk op ons maken. De volgende dag daarom ook op de fiets langs de zuidoever van de Loire in de richting van Chinon. De fietstocht op zich was al gevuld met mooie ontdekkingen. Onderweg kwamen wij via het dorp Souzay-Champigny langs diverse troglodieten, de beroemde grotwoningen.

op de fiets naar Chinon, onderweg troglodieten


Deze grotten werden vroeger als woning gebruikt door de lokale bevolking. De grotten zijn ontstaan door de winning van kalksteen uit de rotsen, de kalkstenen blokken werden destijds gebruikt voor het bouwen van huizen, kastelen en kerken. Tegenwoordig worden sommige troglodieten nog steeds bewoond, of als champignonkwekerij of als wijnkelder gebruikt.
We fietsten verder over de route Vélo Verte, die ons via wijnvelden, langs andere rivieroevers en kleine dorpjes, naar Chinon bracht.

Fietsen langs de Loire, Souzay-Champigny


Het charmante plaatsje Chinon ligt aan de rivier de Vienne en heeft een leuk historisch centrum. Het kasteel van Chinon ligt op het hoogste punt van het dorp. De oudste delen van dit kasteel komen uit de 11e eeuw. We kregen een iPad mee waarop een rondleiding stond die via een filmpresentatie en augmented reality te volgen was. Met behulp van QR codes kon je visualiseren hoe het leven er vroeger uitgezien moet hebben op de diverse plekken op het terrein. Een bijzondere manier om het kasteel te ontdekken en je een voorstelling te maken van de geschiedenis.

interactieve rondleiding kasteel Chinon


We bezochten ook nog de oude klokketoren. Het was een forse klim naar boven en in de top van de toren was er maar beperkte ruimte, maar het uitzicht was geweldig. Na de afdaling hebben we nog door Chinon gewandeld en genoten van de prachtige vakwerkhuizen, de kleine straatjes en de nog steeds middeleeuwse sfeer die hier voelbaar is.


Uitzicht vanaf klokkentoren Chinon over stad Chinon


3. Angers een grote stad met charme

Deze stad hebben we al uitgebreid in onze vorige blog beschreven, maar willen deze hier alsnog even noemen. Vanaf Saumur kun je zelfs met de fiets deze gezellige stad bereiken. Bij aankomst moet je zeker bij het Office du Tourisme een wandelkaart van de stad halen zodat je geen bezienswaardigheid mist. Wandel langs het imposante kasteel met de 17 verdedigingstorens en ophaalbrug. Wandel dan via de smalle straatjes met kinderkopjes richting Kathedraal Saint-Maurice en drink een drankje op Place du Raliement. Verder kun je hier diverse musea bezoeken en de vele vakwerkhuizen bewonderen. Trek er zeker een dag voor uit want deze stad heeft behalve veel bezienswaardigheden ook hele gezellige terrasjes.

Angers


4. Een wijnproeverij aan de Loire

En dan regent het, wat te doen? Aan de Loire is dat geen probleem, dan bezoek je toch één van de vele wijnkelders. Ons bezoek aan de kelders van Ackerman was leerzaam, kunstzinnig, leuk en lekker. Je leert tijdens de interactieve rondgang door de grotten (troglodieten - daar heb je ze weer) veel over de geheimen van de bubbels uit de Loire.

Jean Baptiste Ackerman (jazeker, een Belg) was de pionier (1811) als het over mousserende wijnen volgens de traditionele methode uit de Loirestreek gaat. Onderweg leer je ruiken en ontdekken. Verder is er ook een gedeelte van de grotten gereserveerd voor grote indrukwekkende kunstwerken.

Kunst in de wijnkelders van Ackerman in Saumur


En voor de jongste bezoekers is er aan het eind voor de rondgang een gang met oude spelen uit de regio. Na onze wandeling door de wijnkelders/grotten volgde een vriendelijke proeverij. Wij waren aangenaam verrast door de heerlijke witte en rosé mousserende wijnen en er was zelfs een smaakvolle 0% wijn met bubbels. En voor de kleintjes was er uiteraard een glaasje limonade.

Wijnproeverij Ackerman, Saumur


5. Fietsen langs de Loire vanaf Saumur


Fietsliefhebbers hebben het voor het kiezen langs de Loire. Wij hebben vanaf Saumur linksom en rechtsom een lus gefietst waardoor je zowel langs de zuidoever als de noordoever van de rivier kunt fietsen. Met name de zuidoever richting St-Rémy-la-Varenne was erg leuk om te doen, her en der even klimmen, maar de kleine plaatsjes en gehuchtjes liggen er in de zomer prachtig bij.

Fietsen langs de Loire, vanaf Saumur

Anderen lazen ook onze blogs over  Loirevakantietips

 Campingtips voor Maine-et-Loire

Ideale camping voor gezinnen
Zwembadcomplex/glijbanen/overdekt (2024 nieuw)
Fietsen, wandelen
Groene camping bij oevers van de Loire
Goed restaurant, leuke bar met terras
Bezoek de streek Anjou per fiets.
Restaurant La Grange
Animatie in hoogseizoen
Kindvriendelijke camping
Zwembad binnen/buiten
Erg mooi en goed onderhouden
Meertje om te vissen
Nantes, Brissac-Quincé bezoeken
Kust bij Pornic bezoeken
Futuroscope bezoeken (115km)
Camping met eigen wijngaard (Anjou wijn)